Tips til succes ved stævne

Dato 25.08.2022 4 min

Hvis du har en hest, vil du måske gerne ride konkurrencer. Hvis du gerne vil til ridestævne, så er det en god idé at forberede sig godt, så sandsynligheden for succes er større. Hvis du har trænet og glædet dig, så er det godt at vide, hvordan man takler stævnedagen bedst muligt.

 

Lær at elske det

Det er ganske normalt, at man kan føle nervøsitet og det kan faktisk være en rigtig god ting, selvom det måske ikke føles sådan. Hvis du er nervøs i mindre grad, kan det få dig til at reagere hrutigere og det kan hjælpe dig med at fokusere på, hvad der er vigtigt. Samtidig forhindrer nervøsitet dig i at blive træt og føle smerte. Så du bør faktisk hilse en smule nervøsitet velkommen, og sætte pris på det. Det er et tegn på, at din krop har brug for en smule nervøsitet for at kunne yde ekstra godt.

 

Du kan godt

En af måden hvorpå du kan vende angst og nervøsitet til noget positiv, er det ved at fortælle dig selv, at du godt kan. Det gælder om at være bevidst omkring, at man godt kan gøre det man skal ved stævnet, og vælge at melde sig til et stævne, hvor man rent faktisk kan gøre det. I starten er det vigtigt med rigtig mange succeshistorier, og når man har opnået dette, kan man begynde at udfordre sig selv, hvor man så er klar over, at der er større sandsynlighed for, at det ikke går helt godt hver eneste gang.

 

Du kan ikke kontrollere alt

En god måde at forberede sig til stævne på, er ved at fortælle sig selv, at man ikke kan kontrollere alt, og at man ikke behøver kontrollere alt. Det handler i sin enkelthed om, at man ikke bruger kræfter på at fokusere på ting eller bekymre sig omkring ting, som man ikke andre ændre på. Det er spild af energi og tid, og det kan du bruge på mange andre ting, når du er til ridestævne.

 

Kontroller det du kan

Det er derimod også vigtigt, at du kontrollerer det du kan. Du skal tage styring på tingene, og ikke forvente, at din mor, far, træner eller ven gør det. Sørg for selv at holde styr på de ting du skal have, tidsplanen, opvarmningstiden og hvornår og hvordan du sadler op. En god planlægning er alfa omega for at få en succes, når man er til ridestævne. Det gælder også om at tage forbehold for eventuelt vejrskifte, så du er forberedt hvis det pludselig står ned i stænger eller hvis det bliver megavarmt. Du kan selvfølgelig ikke være forberedt på alt, og hvis du ender i en situation, som du ikke var forberedt på, så bevar roen.  

 

Sæt realistiske mål

En måde hvorpå du med større sandsynlighed får en god oplevelse til ridestævne, er ved at sætte realistiske mål. Lad være at tro, at du kan vinde hver gang, men sæt i stedet mål, som kun du kan påvirke, og som ikke påvirkes af de andre rytteres resultater. Sørg for at være realistisk i din målsætning, for ellers er du dømt til at fejle fra start og dermed føle, at stævnet har været en fiasko.

 

Fokuser på dig selv

Hvis du har brug for det, så luk dig inde i dig selv og lad ikke andre påvirke din plan. Der vil altid være nogle der har holdninger om det ene og det andet, og det skal du vænne dig til at ignorere. Det handler om at fokusere på dig selv og din hest, og ikke alle de andre deltagere, publikum og så videre.

 

Husk at trække vejret

Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at slappe af og huske at trække vejret. Hvis det skal være en god oplevelse, skal du også give dig selv lov til at nyde oplevelsen, og det gør du bedst, hvis du er afslappet og rolig i det du gør. Det gælder om at trække vejret dybt ned i maven, og overbevise sig selv om, at man sagtens kan.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal man have på til ridestævne?

Det afhænger af hvilket ridestævne du skal deltage i. Til mindre stævner i den lokale klub, er det som regel tilladt at møde i sit normale ridetøj, mens der til større stævner kan være krav til tøjets farve og udformning, ligesom der kan være krav til hestens udstyr. Er du i tvivl, så spørg nogle mere erfarne ryttere til råds inden du tager afsted til ridestævne.

Hvilket stævne skal jeg melde til?

Det er vigtigt, at du melder til et stævne, hvor du kan ride en klasse der svarer til dit niveau eller lavere. Du er dømt til at få en dårlig oplevelse, hvis du fra start kaster dig ud i noget, som er sværere end du kan overkomme. Det er altid en god idé at rådføre sig med en træner.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på