Tips til valg af hundefoder

Dato 16.09.2022 4 min

Der er et hav af muligheder, når det kommer til hundefoder, og det kan derfor som hundeejer være svært at finde rundt i, hvilken hundefoder der er det rette valg. Her på siden finder du tips til at vælge det rette foder, men er du i tvivl er det en god idé at rådføre sig med en ekspert i form af en kyndig vejleder fra foderhandleren eller din dyrlæge.

 

Der er mange muligheder

Først og fremmest er det vigtigt for os at understrege, at der er mange muligheder når det kommer til kvalitetsfoder til din hund, og man kan derfor ikke blot nævne et produkt, som er det rette valg i alle situationer. Det afhænger nemlig af din hunds behov, og når behovene er opfyldt, kan der stadig være flere forskellige slags foder, som kan være et godt valg for netop din hund.

 

Det rette tørfoder

De fleste fodrer deres hunde med hundepiller, som er det der kaldes tørfoder. Tørfoderet er det foder, der sikrer, at hunden får alle de proteiner, vitaminer og mineraler, som den har brug for. Man kan hurtigt komme til at tænke, at alt hundefoder vel indeholder disse ting, men det er dog ikke tilfældet. Der kan være stor forskel på sammensætningen fra foder til foder, og nogle fodertyper opfylder slet ikke alle behov for hunden. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig ind i, præcis hvilket foder ens hund har brug for. Hunde har eksempelvis ikke brug for de samme typer proteiner som mennesker, og derfor skal man vælge et foder, der er sammensat til hunde.

 

Kød versus korn

En af de ting, som er gode at have øje på, er indholdet af kød i forhold til korn og omvendt. Det vil de fleste rådgivere også fortælle dig. Hunde har nemlig brug for en stor mængde kød, og det skal være rigtigt kød, og ikke det der går under navnet animalske biprodukter. Bag denne beskrivelse kan man nemlig finde alt fra benmel til knuste fjer, og det indeholder altså langt fra det samme indhold af gode proteiner som rent kød gør.

 

Kornfrit er ofte godt

Hvis din hund er sund og rask, og ikke har problemer med maven, vil det næsten i alle tilfælde være bedst at vælge et foder som er uden korn. Korn er ikke skadeligt for hunden, men det gavner den heller ikke, og vil derfor bare komme ud igen. Rigtig mange foderproducenter benytter sig af korn, da det giver en større fylde i foderet, men ofte vil man bare skulle give tilsvarende mere foder end hvis man betaler ekstra for det, der ikke indeholder korn. Det er altså fyld der bliver anvendt fordi det er billigere end kød og grønt, som er det din hund har brug for. For hunde med tarmproblemer, kan der dog være fordele ved at vælge et foder med et mindre indhold af korn.

 

Hvad skal man vælge foder ud fra?

Godt foder med et stort indhold af kød er normalt noget dyrere end foder med en mindre andel, men det kan som sagt ofte svare sig, da hunden skal have en mindre mængde. I den allerhøjeste ende finder du fodret BARF, som er når man fodrer hunde med rent råt kød og grønt. Det er en dyr og krævende løsning, og derfor ikke det rette valg for mange. Derfor er det gode alternativ ofte, at man vælger et hundefoder som har et meget højt indhold af kød og intet indhold af korn. Her er der forskellige producenter, som har lavet rigtig godt hundefoder.

 

Tag hundens alder i betragtning

Når man skal vælge det rette hundefoder, skal man også tænke over hvilken hund man har. Eksempelvis har en ung hund brug for andre ting end en voksen hund, ligesom en gammel hund har brug for noget helt tredje. Det er derfor også en god idé at vælge noget foder, som passer til den aldersgruppe, som din hund tilhører. En hvalp kræver foder med meget energi, mens en voksen hun har brug for mindre energi. I hvert fald som hovedregel, for det afhænger selvfølgelig også af hundens energiforbrug.

 

Spørg en ekspert

Hvis ikke du har overskud til selv at sætte dig ind i, hvad præcis din hund har brug for, så er det en god idé at snakke med en ekspert, som kan rådgive dig. Eksperten, som eksempelvis kan være din dyrlæge, kan fortælle dig præcis hvad din hund har brug for. På den måde er du sikker på, at du får det rette foder, som opfylder din hunds behov.

Ofte stillede spørgsmål

Skal hundefoder være med eller uden korn?

Det er som hovedregel en god idé at vælge foder uden korn, da det som hovedregel ikke gør noget godt for din hund. Omvendt er det heller ikke skadeligt, og du skal derfor ikke bekymre dig, hvis dit hundefoder har et kornindhold.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på