Sphynx

Dato 13.07.2022 4 min

Sphynx - Hårløs kat

En sphynx er en katterace, som mest af alt er kendt for sin manglende pels. Kattens hårløshed er et resultat af en naturligt forekommende mutation. Siden 1960’erne er katten dog blevet avlet bevidst.


Find katteracen sphynx til salg på dyreportal.dk

Historie og oprindelse

Sphynx-katten er, ligesom de andre hårløse katteracer, opstået som følge af en naturligt forekommende mutation. Præcis hvornår dette skete, vides ikke. Der er dog rapporteret om hårløse katte gennem historie, hvorfor disse antages at have eksisteret i mange hundrede år. Man begyndte dog først i 1960’erne i Europa at opdrætte Sphynx-katten som en decideret race. Racen fik dog dengang meget negativ omtale, grundet sit bizarre og meget iøjnefaldende udseende. Man troede dengang, at kattens hårløshed skyldtes en lidelse og udgjorde et sundhedsproblem, og at man var nødt til at klæde den på, for at beskytte den. Man har dog senere fundet ud af, at kattens manglende pels ikke er et udtryk for en sygdom, men blot er resultatet af en genetisk mutation. I dag er racen ganske populær i særligt Europa og Nordamerika og er anerkendt af katteorganisationerne The International Cat Association (TICA), Fédération Internationale Féline (FIFE) og Cat Fanciers' Association (CFA), som en officiel race.

 

Udseende og kendetegn

Det der først og fremmest kendetegner en Sphynx er naturligvis dens manglede pels. Det giver et helt specielt udseende som, for nogen, godt kan se lidt “skræmmende ud”. Sphynx’en er derudover en mellemstor, muskuløs og robust kat med en flad pande og markerede kindben. Ørerne er opretstående og meget store. Ørerne er et andet af Sphynx’ens væsentligste kendetegn. Øjnene er ovale og som regel enten grønne eller brune. Benene er lange og muskuløse med ovale poter og lange, fremtrædende tæer. Sphynx’ens hale er desuden noget længere, end de fleste andre kattes. Selvom mange tror det, er en Sphynx faktisk ikke helt hårløs. Huden er derimod dækket af nogle små fine dun, mens andre dele af kroppen, fx halen, fødderne og snuden, kan være dækket af nogle meget små korte hår. Racens findes i en række forskellige farver.

 

Temperament og karakter

En Sphynx er en yderst social, kærlig og venlig kat. Den omtales af og til som “velcrokatten”, fordi den godt kan være lidt klæbende. Den holder meget af, altid at være tæt i nærheden af sin ejer. Den kommer dog også godt ud af det med andre end blot sine ejere, og er således både venlig og tålmodighed overfor andre dyr og små børn, som den elsker at lege med. Generelt har racen et godmodigt og mildt sind og er let at have med at gøre.

 

Køb Sphnyx - Den hårløse kat

Sundhed og sygdom

En Sphnyx er generelt en sund og rask kat. Dog har katten en højere tendens end andre racer til at udvikle hudkræft, grundet dens manglende pels.

 

Pleje

Hvis man tror, at en Sphynx ikke kræver særligt meget pleje grundet dens manglende pels, så tager man desværre fejl. Racen er tværtimod temmelig plejekrævende. Man behøver ikke klæde katten på i tøj, for at beskytte den, men den skal jævnligt i bad. Det er vigtigt at kattens hud holdes ren og fri for snavs, da den ikke har nogen pels, til at beskytte den.

Derudover skal kattens ører efterses ofte. Manglen på ørehår betyder nemlig, at kattens ører let bliver fyldt med skidt og snavs. Snavs under poterne og kløerne bør også fjernes regelmæssigt. Kattens tænder bør ligeledes kontrolleres løbende, for at forebygge ophobning af tandsten og plak. Endelig skal man passe på med at udsætte katten for sol i længere perioder, da den pga. sin manglende pels, meget let bliver solskoldet. Opholder katten sig udenfor, skal den derfor altid være under opsyn. Om vinteren kan det være nødvendigt at give katten tøj på så den ikke fryser.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på